Solex Blues Part two

Post technical questions here.
Post Reply
Elan
Posts: 38
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:17 pm
Location: Florida

Solex Blues Part two

Post by Elan » Tue Jul 16, 2019 9:58 am

So I "rebuilt" my "new" carb. 3 times and it still won't idle. So I want to get another one. Anyone know where I can find a salvage yard that would have old 100e s? Or any other suggestions.
Faster faster

Brett Wilkie
Posts: 1613
Joined: Sun Sep 16, 2012 12:42 pm
Location: Vancouver British Columbia Canada

Post by Brett Wilkie » Tue Jul 16, 2019 11:03 am

Are you 100% sure that you don't have some kind of vacuum leak, I know that it sounds obvious but have you tried running it with the wiper vacuum take-off removed and blocked?
I have heard that some of the early VW Beetle engines used a similar carb but I have no idea if they interchange?
Anglia 100e modified
Prefect 100e stock

Elan
Posts: 38
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:17 pm
Location: Florida

Good idea

Post by Elan » Tue Jul 16, 2019 11:22 am

Great idea Brett. I'll try it. I did disconnect the vacuum reservoir and connected the vacuum gauge to the hose to adjust the fuel mix screw. The needle bounced a lot about 5 points and I got very little response tuning the mix screw. Thanks Brett
Faster faster

JAN
Posts: 169
Joined: Sun Oct 21, 2007 6:57 am
Location: Wigan, UK

Post by JAN » Tue Jul 16, 2019 11:35 am

You should also, if you haven't already, check that the base is truly flat; they tend to bow with being tightened down on to the yielding material of the gasket. Also check that there is no play in the throttle spindle bushes, another common cause of air leaks which doesn't help the idling mixture.

Elan
Posts: 38
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:17 pm
Location: Florida

OK Thanks

Post by Elan » Tue Jul 16, 2019 11:44 am

Thanks a lot Jan , will do
Faster faster

Post Reply